Ръководство за баскетболни залози

Един от най-развитите и комерсиални спортове в наши дни е баскетболът. Това е отборна игра, която предизвиква сериозен интерес сред спортните привърженици. Баскетболните двубои в някои първенства са наблюдавани от хиляди посетители, а тв правата достигат до стотици милиони.

Най-силният шампионат е НБА, където участват изключително добри състезатели. Ще се опитаме да ви дадем нужните съвети, за да извършвате успешно своите баскетболни залози. Задължително е да сте наясно с правилата на играта, за да не разчитате единствено на опростени залози, като краен изход или сбор точки.

Букмейкър Бонус Рейтинг Играй
Bet365
100 лв.* | Ревю
5.0
Играй
WINBET
200 лв.* | Ревю
4.8
Играй

*В сила са условията на букмейкърите!

История на баскетбола

начало на баскетбола като спорт

Играта се заражда в Масачузетс, САЩ през 1891 година. Джеймс Нейсмит, който по това време е преподавател по физическо и спорт, решава да тренира своите възпитаници със забавна игра подходяща за закрито пространство. След като отхвърля няколко предложения, които му се струват твърде неподходящи за зала, той сам измисля правила на нов вид игра.

Използва кош за праскови, който е поставен на височина 10 фута. Тогава кошът не е бил пробиван и след всяка точка състезателите е трябвало да изваждат топката. Постепенно играта търпи промени и се усъвършенства. Кошовете за праскови биват заменени през 1906-та година от метален обръч с табло.

В началото баскетболът се е играел с топка за футбол, но впоследствие е била измислена стандартна за играта топка. Друг интересен факт е, че в началото състезателите не са имали право на дрибъл. Единственият начин за изграждането на атака са били многобройните пасове.

Първата баскетболна среща е играна в университета на Нейсмит през 1892 година. Учудващо или не, завършва при резултат едва 1:0. В двубоят вземат участие деветима играчи. Правилото за пет в отбор влиза в сила от 1897 година. Играта търпи постоянни промени и през 20-ти век, за да се хареса на все повече фенове и да направи срещите още по-интересни.

Основни правила

Едва ли правилата са трудни за хора, които постоянно следят и практикуват тази игра. За обикновения фен, който наблюдава 1-2 мача годишно, обаче, е възможно да не е наясно с всички подробности. Ще ви представим накратко основните правила на баскетбол, така че лесно да ги възприемете и успешно да ги реазлизирате в своите залози.

В баскетболните срещи участват два отбора съставени от по пет състезателя. Целта на играта е единият отбор да натрупа по-голям точков актив от другия. Двубоите се играят на специално изградени, затова игрища, които обикновено са в затворени помещения. Баскетболната площадка е с дължина 28 метра и е широка 15 метра. Кошовете, които са основни в играта, са разположени на височина 3.05 метра и имат диамтерър 46 сантиметра.

Точкуване

точкуването при играене на баскетбол

Системата за точкуване е различна от другите спортове. Тук отборът може да получи точки от 1 до 3, в зависимост от метода, по който е отбелязан даден кош. Ако състезател реализира кош след стрелба пред линията за три точки, то неговият отбор ще получи 2 точки към своя актив.

При попадение от линията или зад нея се дават 3 точки. За успешното реализиране на фалове отборът се награждава с 1 точка. Фалове, извършени в полето пред линията за три точки, носят 2 наказателни удара, а тези от или зад линията – 3.

Време на мачовете

Двубоите протичат в две полувремена от по две части. Стандартното време на една част е 10 минути, но в НБА, то е увеличено до 12. Това е едно от малкото правила на баскетбола, което си има промяна, в зависимост от мястото и първенството на провеждане.

Други баскетбол правила свързани с времето са тези за изграждането на атака. Отборите получават по 24 секунди за нападение и 8 секунди, за да изнесат топката от тяхното поле. Ако това правило бъде нарушено, то топката преминава в ръцете на противниковия тим.

Нарушения

В правилата на баскетбола има два основни типа нарушения. Лично нарушение се отсъжда при неспортсменско отношение на даден играч. То бива дадено при опасна игра или груби обиди към другите участници в срещата. При пет лични нарушения играчът няма право да продължи участието си в двубоя.

Другият тип нарушения са отборните. Те са общият сбор от извършените нарушения на всички състезатели в тима. При пет отборни нарушения, противниковият тим получава правото да изпълнява два наказателни удара. Отборни нарушения могат да се свирят при нередовни действия на треньора, щаба му или играчите на пейката.

Други баскетболни правила

правила на баскетболния мач

Съществуват още редица други правила. Това за дрибъл е най-често грешено от състезателите. В НБА не му обръщат толкова сериозно внимание, но в останалите първенства редовно се свирят фалове. Играчите нямат право на дрибъл с двете ръце едновременно. Топката не трябва да отскача по-високо от кръстта на състезателя и не трябва да бъде задържана повече от 2 крачки.

При осъществяването на трета крачка, без топката да е докоснала земята, то се отсъждат “крачки” и владението преминава в противниковия отбор. Нарушение се отсъжда също, ако отборът, който владее топката, я върне обратно в своето поле.

В баскетбола съществуват няколко термина, които са често употребявани. Това са пасове, асистенции, борби и стрелби. Те са основна част от статистиката и биват следени изкъсо. Най-непознати за обикновения фен са борбите. Това е спечелването на топката при несполучлива стрелба или неточен наказателен удар.

Видове баскетболни залози

Нека да разгледаме основните методи за залагане на баскетболни срещи. Букмейкърите предоставят множество опции, което е добре дошло за потребителите. Ако ще се насочите основно към баскетболни залози, изберете букмейкър, който предлага най-добрите коефициенти и бонуси за този спорт.

Пазарите за игра биват разделяни на няколко отделни части. Основните залози са най-предпочитани, защото не изискват много допълнителни познания. Към тях са включени крайният изход, общият сбор на точките в срещата, като той бива под или над дадена линия.

Други често избирани опции са хендикапите, отделните залози за полувремената или специалните залози, предлагани в някои букмейкърски компании. Съветваме ви, ако ще залагате на баскетболни двубои, но не сте напълно уверени в своите познания, да се насочите към анализирани прогнози.


Баскетболът е един уникален спорт, който предлага много емоции на феновете. Динамичният развой, постоянното реализиране на точки и неспиращите атаки допринасят за красотата му. Препоръчваме го на всеки, който обича бързата развръзка и интригата до края на срещата.

Други спортове