Какво е Азиатски Хендикап и Кога се Използва

В тази статия ще ви разкажем що е то азиатски хендикап и как се използва в залаганията. Този вид залог е доста популярен сред напредналите играчи и професионалистите, тъй като изисква доста добро познаване на отборите, а също и прави залозите една идея по-интригуващи.

Както знаете, във всяка среща, особено във футбола, има три варианта – победа за домакина/загуба за госта, равенство между двата тима или победа за госта/загуба за домакина. С този вид залог обаче може тимът да загуби и вие да сте на печалба въпреки това. Как е възможно това и какво е азиатски хендикап, ще ви обясним по-подробно долу.

Освен това ще подкрепим разясненията си с малко примери, за да ви помогнем да разберете по-лесно този вид залог. Накрая ще видите кои са възможните изходи, кога и при какви условия печелите. Предлагаме ви да започваме.

Какво представлява хендикапът?

Проучете какво означава терминът хендикап залог! Преди да започнем с обясненията за азиатски хендикап, редно е да ви кажем накратко какво представлява обикновения или така наречен европейския хендикап. Това е вид залог, който дава изкуствено предимство на слабия противник, наречен аутсайдер, докато по-силният тим, наречен фаворит, има голово изоставане. Това е доста различно от алтернативната стратегия за залагане срещу аутсайдера, за която може да прочетете тук.

Ако например видите хендикап от +3, това означава, че тимът, за който се отнася тази цифра, ще спечели мача, ако головата разлика е до 2. Ако има хендикап от -2, това означава, че отборът (фаворитът) трябва да преодолее това изоставане от 2 гола, за да може да победи в рамките на залога.

Например, ако направите хендикап 0:3 за мач между отбор А (фаворит) и отбор Б (аутсайдер – има предимство от цели 3 гола), а играта завърши с 2:0 за фаворита, резултатът с хендикапа всъщност ще бъде 2:3, тъй като предимството се прибавя към крайния резултат – 0+3=3. Което означава, че ако сте заложили на аутсайдера, при този резултат вашият залог ще бъде печеливш, тъй като даденото му предимство от 3 гола надвишава с един головете, вкарани от противника в действителната игра.

По-надолу ще ви демонстрираме кой печели или губи в различните ситуации на азиатски хендикап, но преди да стигнем до това, ще ви дадем още малко информация за хендикапа като цяло.

Друг пример: на терена излизат отбор В срещу отбор Г при хендикап 0:2 (което значи, че отбор Г има предимство от 2 гола). Отбор В печели мача с 1:0. Ако сте направили обикновен залог за отбор Г, тоест, че той ще победи, в тази ситуация бихте изгубили.

Разберете кога един хендикап залог е печеливш! Само че ако залогът ви е с хендикап 0:2, резултатът тук би бил в полза на отбор Г и това би ви донесло победа. Как става това? Прибавяйки хендикапа към действителния резултат, получаваме резултат за отбор В срещу отбор Г 1:2. Реално вас това ви интересува.

Запомнете, че при хендикапа значение има не действителният резултат, а този получен от добавянето на хендикапа към общия сбор.

Тоест, ако заложите, че фаворитът ще спечели и той има хендикап -2, това означава че за да спечелите вие, тимът не просто трябва да победи, а да извоюва победа с поне три гола разлика. Ако тази разлика е под 3 гола, вие ще загубите.

Обикновено такъв вид залог се предлага за залози на футболни срещи, тъй като там има три възможни изхода: победа, равен, загуба. При азиатски хендикап обаче има малки, но съществени разлики. Ще я разгледаме малко по-нататък.

Редно е да се отбележи, че хендикап може да има и при шампионати като еврофутбол. Тук идеята е да се познае шампионът още преди старта на играта. За тази цел букмейкърът определя фаворит. Той е обозначен с хендикап 0. Това означава, че той няма предимство. Съответно за другите отбори хендикаповете ще са +1, +2, +3 и т.н..

Какво е азиатски хендикап?

Какво знаете за азиатските хендикап залози? Азиатският хендикап (АХ) е същият като обикновения с една малка разлика – тук ремито не съществува като вариант, което прави възможността за печалба малко по-голяма.

Както името му подсказва, терминът е азиатски. Създаден е от индонезийски букмейкър преди 18 години, а името му е дадено от Джо Соумарес Смит – местен журналист. На техния език терминът е известен като „хан чен“.

Друга съществена разлика при азиатски хендикап е, че може да има части от головете, не само цели голове, тоест +1,5 или -2,5. Предимството се изразява с число изписано след отбора – напр. Астън Вила +1,5.

Примерът показва, че мачът започва с предимство от гол и половина за този отбор. Важно е да разберете, че имате право да избирате дали аутсайдерът ще съумее да задържи преднината, дадена му от букмейкъра, или пък фаворитът ще успее да преодолее този хендикап (головата разлика).

И тъй като тук равенството не е опция, добре е да знаете, че обикновено този вид залог е наличен за двубои между отбори, в които има голяма разлика в уменията, тоест едните са много по-силни от другите, при което се очертава да има множество попадения във вратата.

Видове азиатски хендикап

А сега нека разгледаме какви видове АХ може да срещнете, когато разглеждате залозите на онлайн букмейкърите за спортните игри.

С половинки

При хендикап от 1,5 ако заложите на отбор с предимство от един гол и половина, залогът ви ще изгуби само при загуба на другия тим с два или повече гола. А ако сте заложили на отбора, който има изоставане с гол и половина, тогава ще спечелите, само ако другият тим победи с два или повече гола.

Погледни как се залага на хендикап с половинки! При хендикап 0,5 имате двоен шанс. Ако заложите на отбор, който има предимство от +0,5, вие ще спечелите, ако тимът не загуби мача. Ако подкрепите отбор, който изостава с -0,5, единственият вариант да спечелите е, ако тимът победи. За подробна информация потърсете и други източници на информация.

При хендикап 0,0 предимство няма. Тогава залогът ви ще е печеливш, само ако тимът, който сте подкрепили, завърши с победа. Ако пък играта приключи с равенство, залогът ви ще бъде върнат. Да погледнем игра между отбор А 0,0 (2.00) срещу отбор Б 0,0 (1.95). В скоби е записан коефициентът, зададен от букмейкъра.

Ако заложите на отбор Б и той спечели, тогава вие печелите. Сумата на залога ви ще се умножи по коефициента – 1.95. Ако спечели отбор А обаче, губите залога си. При равен двубой, залогът ще връща.

С четвъртинки

При азиатски хендикап с четвъртинки имаме разделяне на залога на две части. Например, когато имате -0,75, тогава разделянето става между двете най-близки линии до това число с половинка или цяло число. В този случай това са -0,5 и -1.

Това значи, че ако заложите на хендикап от -2,75 между два отбора, тогава единият тим получава -2,5, а другият – -3. Звучи объркващо, но не е. А и много онлайн букмейкъри визуализират тези числа като подсказка за играчите.

АХ за общ брой голове в мача

Как да заложа на общ брой голове при хендикап? Под/Над 2,0 – тук залогът ви ще е печеливш ако по време на мача са били реализирани едно или нула попадения във вратата. Ако има три или повече гола, залогът ви губи. Ако пък има точно две попадения, ще си получите парите обратно.

Под/Над 2,5 – ако изберете над 2,5, тогава ще спечелите, ако мачът е завършил с три или повече реализирани гола. И обратното: ако има един или два гола, или ако няма нито едно попадение във вратата, тогава залогът ви губи.

Под/Над 1.5,2.0 – тук отново имаме разделяне на залога на две части. Ако изберете Над 1,5; 2,0, при три или повече попадения по време на мача вие ще спечелите. При нула или един гола, залогът ви губи. А при реализирани точно два гола в играта, ще спечелите половината печалба.

Предимства и недостатъци на азиатски хендикап

Като всеки друг вид залог, азиатският хендикап си има своите плюсове и минуси. Ако погледнем от позитивната страна, четвъртинките и половинките при този вид залог премахват рисковете за загуба, тъй като вие покривате два възможни изхода с един хендикап. Освен това прави събитията по-интересни, а и като цяло предлага доста повече възможности за печалба.

От друга страна обаче, тук трябва да сте доста добри познавачи на играта и да умеете да предвиждате изхода. Тук не просто избирате кой ще победи, също можете да предположите кой ще изгуби и то с до колко гола. А и ако сте все още начинаещи, този вид залог ще ви се стори объркващ и сложен. Ще отнеме време, докато свикнете с него, за да започнете да го използвате в своя полза. Истината е, че не е толкова сложен, колкото изглежда.