Ръководство за американски футбол

Не са много хората в България, които са наясно с основните правила на американския футбол. Това не е особено популярен спорт в Европа и рядко се практикува професионално. Масово се бърка с ръгбито, което за обикновения фен изглежда досущ еднакво, но всъщност това не е точно така. Изготвили сме удобно ръководство, което включва най-важните елементи, за да ви запознаем с основите на играта.

Исторически факти за американския футбол

кога се е зародил американският футбол и как се е развил през годините

В Америка популярният в Европа футбол се нарича сокър, а техният го наричат просто футбол. Това е един от основните спортове в страната последните години. Местният шампионат е силно развит и постоянно се усъвършенства. От NFL комерсиализират успешно спорта, като заключителният мач за сезона се наблюдава от милиони потребители от цял свят.

Нека да разгледаме историята на самата игра. Тя се отделя от ръгбито през 1863 година, когато се е състояла среща за решаване на проблеми свързани със спорта. Жителите на град Ръгби решават да се отделят от тогавашния футбол, като създават едноименния спорт. Ръгбито се популяризира в Европа, докато футбола се премества основно в Америка.

Зад океана започват развитие на спорта в колежите, което продължава и до ден днешен. Основава се Националната колежанска атлетическа асоциация, в която постепенно започват да се присъединяват различни колежи. Историческите факти показват, че първият двубой е игран през 1869 година и завършва при резултат 6:4. Един срещу друг са се изправили отборите на Рътджърс и Принстън.

След множеството нанесени травми на спортистите и няколкото смъртни случая по терените част от правилата биват обновени. Въвежда се екипировка, която да предвазва състезателите от всякакъв вид травми.

През 1920 година се създава американската професионална футболна асоциация, която става популярна, като NFL. Другата конференция бива наречена американска футболна лига (AFL). Така в края на сезона най-силните отбори играят директен двубой, който от 1967 година се нарича “Супер бол”.

Правила

правилата на този спорт

Американския футбол разполага с правила, които не са особено лесни. Ще се опитаме да ви ги обясним накратко, но за да ги запомните по-добре ви препоръчваме да изгледате няколко срещи от този спорт. Така по-лесно ще ги асимилирате.

Като за начало е добре да се запознаете с целта на самата игра. На игрището се подвизават два отбора, съставени от по 11 състезателя. Може да се извършват смени при спряна игра. Двата отбора разполагат със собствени полета и линии, които трябва да бранят. Целта на играта е топката да премине противниковата линия, като това се нарича “тъчдаун” и носи 6 точки.

Топката може да се подава, рита или носи. Победител е отборът, който е направил повече точки в срещата. Важно е да отбележим, че тук се играе със специална топка за американски футбол, която е овална. Различава се доста от стандартната топка за европейски футбол.

Точкуване

Както вече споменахме, най-много точки носи тъчдаунът. Той се отсъжда, когато атакуващият играч успее да премине ендзоната на противника с топка или улови пас в тази зона.

“Конвершън” е термин, който се използва за стрелба след тъчдаун. Отборът получава възможност за реализиране на още една точка, като за целта трябва състезател да изрита топката над напречната греда.

Ако защитниците успеят да спрат атакуващ състезател, докато той е в своята ендзона, то техният тим ще получи две точки. Тази част от играта се нарича “сейфти”.

За “фийлдгол” всеки отбор получава три точки. За целта трябва атакуващият футболист да реализира в противниковата врата с крак. Обикновено негов съотборник му държи топката, за да може по-лесно да се прецели в мишената.

Игрище

игрище за американски футбол

Съществуват за американски футбол правила, които са строго определени и не могат да се нарушават. Такова е правилото за дължината и широчината на полето. То е стриктно зададено и не бива да се нарушава от нито един отбор. Дължината му е 120 ярда, а широчината е 53.3 ярда.

Крайните зони се намират в двата края на игрището, като заемат обща дължина 10 ярда. Полето е разделено с 20 линии, които се намират на разстояние 5 ярда една от друга.

В американския футбол вратите са доста по-различни от европейския. Тук те са с височина 18.5 фута, което е около 5.5 метра. Има напречна греда, която се намира на десетия фут.

Времетраене

Всяка среща протича 60 минути. Времето бива спирано, когато топката не е в игра, подобно на баскетбола. Мачът е разделен на 4 части, всяка от по 15 минути. При равен резултат в редовното време следва 15-минутно продължение. Първият отбор спечелил точки в него е краен победител.

В редовния сезон на NFL, ако след овъртайма резултатът отново е равен, то не се играят следващи продължения. При плейофите, обаче, могат да последват неограничен брой продължения, за да бъде определен краен победител.

Нарушения

нарушение по време на игра

Макар това да е доста груб спорт, съществуват правила, които целят ограничаването на здравите единоборства, водещи до травми на състезателите. Тук отборите се наказват с губене на ярдове. Фалове могат да се свирят при грубо действие срещу противников състезател, фалстарт, избутване на играч, който се опитва да хване топката и други.

С 15 ярда се наказват най-жестоките нарушения, като удра срещу подаващ или кикер, грубост при спряла игра, нарушение извън полето или удар с шлема в главата на противник.

По-безобидни нарушения, като засада и фалстарт, се наказват с 5 ярда. Съществува и фал в атака, който се отсъжда, ако нападателя докосне защитник, който се опитва да пресече паса. При подобни ситуации неговият тим се наказва с 10 ярда.

Залози за американски футбол

Въпреки, че това не е особено популярен спорт за нашата страна, то може да открием във всеки лицензиран букмейкър редица залози за този спорт. Основно в тиражите присъстват възможности за залог на краен изход, различни видове хендикапи, точки през отделните части и полувремена и други.

Изборът е голям, като често той достига до около 200 пазара. Ако разбирате от американски футбол, то пред вас се откриват страхотни предложения с високи коефициенти.

Нашето заключение

Американският футбол е малко по-груб спорт, който изисква нужните физически данни, за да бъде практикуван. Състезателите в NFL са невероятни атлети и успяват да създадат уникално шоу за милионните зрители.

Надяваме се, че основите, които положихме с нашето ръководство, ще ви бъдат изключително полезни. Дано сте открили нов вид спорт, който да ви носи много радостни моменти. Може да намерите повече информация за още спортове в нашия наръчник.

Други спортове