Конен спорт – какво трябва да знаем за различните видове

В тази статия ще разгледаме дисциплината конен спорт и ще споделим с вас някои от най-важните неща за нея, от сорта на видове игри, малко история и правила. Любопитното е, че този вид спорт се практикува още от древни времена и е бил любимо занимание на важни особи. Освен това някои също са си организирали залагания.

Това е особено характерно при дисциплината конни надбягвания, която също ще разнищим от по-долу. С две думи: в тази статия ще ви обясним за една от най-интересните спортни игри, при която прекият участник не е човек, въпреки че от него до голяма степен зависи и развоят на събитията.

Букмейкър Бонус Рейтинг Играй
Bet365
100 лв.* | Ревю
5.0
Играй
WINBET
200 лв.* | Ревю
4.8
Играй

*В сила са условията на букмейкърите!

Видове конен спорт

Надпревари с коне

Както самото наименование подсказва, дисциплината конен спорт засяга вид надпревара с коне, като тя има няколко разновидности. Животните обикновено не са сами, а са предвождани от ездачи. Има няколко вида дисциплини в тази област. Несъмнено най-известна е тази „прескачане на препятствия“, където участникът трябва да прескочи различен по височина и ширина препятствия.

Ако не успее да преодолее такова по време на състезанието, той получава четири наказателни точки. Обикновено този вид спорт се състои от не повече от два кръга, като последния се нарича бараж.

Другите дисциплини са „издръжливост“, „обездка“ и „всестранна езда“. Последните две плюс прескачане на препятствия са трите олимпийски дисциплини при конен спорт.

Интересното е, че всестранната езда включва в себе си малка част от останалите дисциплини. Например, при нея има обездка, както и прескачане на препятствия и крок кънтри. Освен това се изисква много издръжливост. Що се отнася до обездката, там изискванията са за свобода и лекота на движенията, равномерност на крачките, пълно подчинение на коня и възприемане на командите без проява съпротива или напрежение.

Конни надбягвания – какво представляват те

А сега нека да поговорим за една друга дисциплина, която се отклонява малко от класическите конни игри. При конните надбягвания могат да участват само чистокръвни коне, като допустимата възраст е над 1,5 години. Разбира се, има различни възрастови категории. Конете винаги са съпътствани от ездачи, които в случая се наричат жокеи. Така те излизат като отбор.

Обикновено всяко състезание се провежда на специална писта, наричана хиподрум. Тя идва от гръцките думи за кон и състезание, съответно „хипос“ и „дромос“. Била е доста по-популярна в античността, въпреки че днес също се използва на някои писти.

Смята се, че древните гърци са се занимавали много с този вид конен спорт и дори самите те са правили живи залози от различен характер. Едва през 17-ти век обаче спортът придобива формата, който ни е известен днес. Тогава състезания от такъв тип се наричали „спортът на кралете“, тъй като били организирани от крал Джеймс I. Съответно и за родина на този вид надбягвания се счита Англия.

Видове надбягвания с коне

Типове конни надпревари - състезания и прескачане на препятствия

Има два основни типа конни надбягвания – бягане с препятствия и гладко бягане. Първото не трябва да не се бърка с дисциплината прескачане на препятствия обаче. При нея няма надбягване с коне, а всеки отбор (ездач и кон) излиза поотделно на терена, като идеята е да се прескочат гладко всички препятствия за най-малко време.

При бягането с препятствия всички участници са на терена. Препятствията могат да са преграда или плет. Често в такива състезания може да има и отворени изкопи или вода, които правят надпреварата доста по-вълнуваща за зрителите, но също и опасна за участниците. Що се отнася до препятствията, при прескачането на плет, височината на препятствията е доста по-малка, отколкото тази при състезанията с прегради.

При гладкото бягане правилата са доста по-прости. Всички състезатели са на пистата и бягат до достигане на финалната линия. Конете може да бягат на заоблен терен или в права линия. Който пресече линията първи, той е победител.

Спортни залози

Въпреки че конните надбягвания не влизат в класическия конен спорт, те са доста широко разпространени по цял свят. Освен това често са асоциирани с хазарт, защото като хиляди хора по света залагат на конни състезания. Например конните спортове са слагани на пиедестал в страни като Великобритания и Ирландия, но и не само там. В Австралия и САЩ този вид залози също са доста често срещани. 

В интерес на истината най-старите залози по света са свързани именно с този вид конен спорт, защото от тук стартират и букмейкърите. Историята казва, че такива компании първо са приемали залози за надбягвания, а чак след това са разширили обема от спортове, на които може да се залага.

Друг интересен факт е, че дисциплината е толкова популярна сред любителите на спорта, че ежегодно се получават залози за над 100 млрд. долара! Крупна сума.

Термини при залозите за този вид спорт:

  • Място – това е, когато залагате определен състезател да завърши на определено място (1-во, 2-ро, 6-то и т.н.).
  • Победител – това е, когато залагате за определен състезател, който според вас ще спечели надбягването.
  • Двоен залог – избирате кой ще победи на две от надбягванията за деня. За да спечелите обаче, трябва и двата ви избора да се увенчаят с успех. Най-често се избират две последователни надбягвания.
  • Залог „Each way“ – тук се правят два залога: един за място и един за победител. Това е един от най-известните залози при този спорт.
  • Екзакта – тук избирате кои коне ще приключат състезанието на първо и второ място.
  • Трифекта – а тук избирате кои коне ще приключат състезанието на първо, второ и трето място.
  • Суперфекта – има и още един вид залог от тази серия. При суперфекта залагащият избира кои участници ще завършат на първо, второ, трето и четвърто място.

Съвети за залози

Съвети при залози на конни спортове

Преди да сложим край на тази статия, искаме да ви дадем няколко полезни съвета относно залаганията на конни надбягвания. Първото и най-важно е да следите в каква форма е конят, на който искате да заложите парите си.

Важно е той да е добре отпочинал. Замислете се дали да залагате на кон, който само преди малко е участвал в друго надбягване. Не забравяйте да проучите произхода и родословието му. Тези неща са от изключително значение за дадено състезание.

Вторият ни съвет е да изберете жокей, който има достатъчно опит в тази област. От особено важна роля за успеха е и теглото му, затова следете и за този фактор. Обърнете еднакво внимание и колко тежи самият кон. Колкото по-тежък е, толкова по-бавно ще набира скорост.

Друг важен фактор са метеорологичните условия. Смятате ли, че те са подходящи за коня? А дали настилката в конкретното надбягване би му се понравила? Също така обърнете внимание на треньорския щаб. В какво настроение са те? А жокеят?

И не на последно място, следете как се движат коефициентите за вашия избор. Хвърлете едно око и на статистиката. Например, потърсете дали в предишни състезания конят, на който сте се спрели, е имал някакви контузии, какво поведение е имал и т.н.. 

С тези съвети приключваме статията. Запомнете, че има различни видове конен спорт, като едни от най-известни са конните надбягвания. Надяваме се, това четиво е било полезно за вас.

Други спортове