Волейбол правила – всичко, което трябва да знаем

Ако сте нови в света на спорта и искате да знаете повече за волейбола, препоръчваме ви нашия наръчник с волейбол правила, който ще ви разкаже подробно за различните постове в играта, размерите на игрището, височината на мрежата и много други важни неща. И понеже искаме да сме максимално подробни, ще ви дадем и малко интересни факти за този спорт.

Накрая на това четиво вече ще сте наясно как се играе волейбол и ще можете да приложите знанията си на някоя среща, предавана на живо по телевизията или пък в интернет. Предлагаме ви да започваме.

Букмейкър Бонус Рейтинг Играй
Bet365
100 лв.* | Ревю
5.0
Играй
WINBET
200 лв.* | Ревю
4.8
Играй

*В сила са условията на букмейкърите!

Кратка история и любопитни факти

История на Волейбола

Преди да обясним волейбол правилата, нека започнем с малко история на играта или откъде се е появила тя. Годината е 1895. САЩ. Уилям Морган решава да постави мрежа за тенис навън и заедно с учениците си започват да прехвърлят плондер от баскетболна топка през нея. Височината на мрежата е 197 см. Играта е била наречена „Минтонет“.

В изпълнението на началния удар са участвали един крак и една ръка, като броят на участниците не е бил ограничен, както е сега, съответно отборното нареждане във волейбола е било различно. Една година по-късно наименованието на играта било променено на „волейбол“. То произлиза от английската дума „volleyball”, което значи „удар по летяща топка“ или воле. То пък на свой ред е взет от латинската дума за летя – „volare“.

Държим да отбележим, че днес има два основни варианта на играта – плажен и класически волейбол. Като допълнение съществуват и няколко други спорта като босабал и джитбол, чиято основа е волейбола.

Първите волейбол правила са публикувани през 1897 г.. Играта е добавена към Олимпийските игри през 1964 година. В България се играе за пръв път през 1922 г. на територията на Руското техническо училище в София. По-късно, през 1926 г., играта се разпространява в други градове на страната като Перник, Пловдив, Първомай (тогава Борисовград), Казанлък, Русе, Пазарджик и Бургас.

Мъжкият и женският ни национални отбори имат много медали от различни първенства, както бронзови, така и сребърни, а на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година мъжете ни се класират на четвърто място.

По-късно ще продължим с информация за неща като волейболна мрежа височина, но преди това нека отбележим няколко интересни факта за играта.

Знаете ли, че…?

 • Най-Силен Сервис във ВолейболаРекордът за най-силен сервис е изпълнен със скорост от 132 km/h и се държи от българския волейболист Матей Казийски.
 • Най-дълъг гейм е бил изигран през 2013 година в Южна Корея, за което има и поставен рекорд. Играта е завършила с 56:54, като продължителността е била цели 48 минути.
 • По време на Световното първенство през 2009 година, на ниво квалификации, тимът на Тайланд (жени) побеждава този на Бангладеш със следния резултат: 25:1, 25:1, 25:3. Ако прочетете волейбол правилата изредени по-надолу в текста, ще разберете, че тимът на Бангладеш се е представил доста зле.
 • При сервис скоростта на топката може да достигне до 130 km/h.
 • Най-голямата посещаемост на волейболен мач е регистрирана през далечната 1983 година. Рекордът е поставен в игра между националните състави на СССР и Бразилия в приятелски мач. Броят на посетителите тогава стигнал до 96 500 души. Внушително число.
 • Първоначално волейболна мрежа височина е била по-ниска – само 197 см, а впоследствие е била увеличена с 20-тина сантиметра.
 • Изразът „събу му чорапите“ се използва, когато при атака топката тупне в краката на атакуващия играч.
 • Думата „каска“ се използва като жаргон в играта, за да обозначи, че нападател е ударил съперник по главата с топката.

Волейбол правила

Отборът

Волейболът Е Игра Между Два Отбора

Както знаете, при волейбола има два отбора, разделени в двете половини на игрището. Всеки тим се състои от точно 12 играчи. Един от тях е капитан. Името му задължително трябва да бъде изписано в протокола. Отделно всеки тим си има лекар, помощник-треньор и треньор. Всеки играч е облечен в екип, който се състои от спортни обувки, чорапи, гащета и фланелка.

Отпред и на гърба на фланелката трябва да има номер на играча, като той не може да се повтаря с този на друг играч от същия отбор. Освен това според волейбол правилата всички играчи трябва да носят еднакви по цвят и дизайн екипи. Изключение прави либерото. Той задължително трябва да бъде с различен екип. Неговата роля е да спасява топката и да я посреща в защита. Той не може да бъде капитан.

Обикновено в игра участват само 6 от играчите. Другите са резерви. Това означава, че в един гейм може да се правят не повече от шест смени. Всъщност волейбол правилата позволяват да се правят до три пълни и шест нормални смени, тъй като един сменен играч би могъл да заеме само мястото на вече сменилия го друг играч.

Ако пък отборът вече няма право на смени и някой от участниците се контузи, тогава той може да бъде заменен с който и да е друг играч по изключение. Освен това, ако тимът вече няма право на смени, а в същото време един от играчите бъде изгонен, тогава той губи гейма.

Волейболна мрежа височина

Освен за отбора, правила има и за игрището. То трябва да бъде с размери 18 на 9 метра. Както знаете то е разделено от мрежа по средата. Нейните размери са 9 на 9 метра, като тя е издигната на 2.24 м при жените и 2.43 метра при мъжете. Разликата е минимална, но все пак е от значение. Зоната на атака се определя от две нанесени линии върху игрището.

Те са разположени успоредно на мрежата и да на разстояние 3 метра отдясно и отляво. Има изискване за ширината на самите линии – 5 см. Освен това те трябва да са различни по цвят от всички останали линии върху полето и задължително да са светли.

Игрището пък се разделя на шест зони, условно казано, пак според волейбол правилата. Когато бъде спечелен начален удар от даден тим, играчите са длъжни да сменят позициите, като трябва да отидат в съседната зона.

Нужно е да се уточни, че въртенето става по посока на часовниковата стрелка. Това ще рече, че състезател от зона 1 трябва да се премести в зона 6, този от зона 2 – в зона 1, и така нататък. Това означава, че играчите не са статично позиционирани.

Постове във волейбола

Важно Е Да Знаете Постовете на Играчите във ВолейболаА сега, нека ви обясним за така нареченото нареждане във волейбола. Всеки състезател си има определен пост. Първо, нека изясним какво са посрещачите. Тяхната роля е да посрещат сервиса на противниковия играч.

Отбележете факта, че те играят в срещуположни зони или в диагонал – напр., 2-5, 1-4, 3-6. Другата задача на посрещачите е да нападат – състезателят на втора линия напада от зона 6 (така нареченият пайп), а този от първа линия – от зона 4 (още ги наричат четворки). Главни изисквания тук са мощно нападение, разнообразие от нападащи удари, както и психическа устойчивост.

Разпределителят е друг състезател от значение за отбора. Неговата задача е да направи второто докосване на топката. Редно е да се отбележи, че не му се налага да посреща начални удари. Според волейбол правилата той трябва да отиде до средата на мрежата от своята зона, където и да се намира в момента, и да подаде топката към нападателите.

А когато е на първа линия, участва и в блокадата. Основните изисквания за този пост са пъргавост, съобразителност, мек и точен пас, както и поглед върху играта. Не е задължително да е висок на ръст. Това е само част от основното нареждане във волейбола.

Освен това в играта има и диагонал. Наименованието на поста произлиза от факта, че този състезател се намира срещуположно на разпределителя. Добре е да е с висок ръст, тъй като се налага да атакува от зони едно и две. Също така взема участие в защита при разиграване. Забележете, че той не посреща топката. Хубаво е да има мощен удар.

Стигаме до центровете или така наречените централни блокировачи (още: нападатели първи темп). Според волейбол правилата едната им роля е да спират нападателите на противника с блокада във фаза защита, а другата – да атакуват късите топки, идващи от разпределителя. Основните изисквания за този състезател са отскокливост и бързина. Освен това е добре да е висок.

И накрая остана да изясним функциите на либерото в основното нареждане във волейбола. Вече споменахме за него по-горе. Този състезател играе само на втора линия. Основната му задача е защита. Тоест той посреща и спасява топката. Може да замести всеки един играч на втора линия, като интересното е, че това не се счита за смяна.

Либерото не може да изпълнява начален удар, да вдига топката нагоре с две ръце и от първа линия, както и да напада по-високи топки от височината на мрежата. Основни изисквания за този състезател са стабилна психика, повратливост, бързина и добро посрещане. Може да е нисък.

Играта

Може да Правите Спортни Залози на ВолейболИ така, минахме през основните правила за отборите и игрището, изяснихме волейболна мрежа височина, обяснихме и каква роля изпълнява всеки играч. В следващите стъпки ще ви разкажем как се играе играта.

По правила всеки гейм се играе до 25 точки, като задължително е тимът да има предимство от поне 2 точки. Само за петия гейм се изискват максимум 15 точки. Предимството тук отново е 2 точки. Ако се стигне до резултат 14 на 14 (или 24 на 24), тогава играта продължава, докато някои от отборите не получи желаното преимущество от 2 точки, например 18 на 16 или 29 на 27. Победител се излъчва при първите три спечелени гейма.

Според волейбол правилата тимът печели точка при следните ситуации:

 • когато има наказание за противниковия тим;
 • когато има извършена грешка от страна на противниковия тим;
 • когато топката се приземи успешно в противниковото игрище.
А ето и още малко информация за това как се играе волейбол. Според правилата грешки на играчите, които се наказват, представляват следните ситуации:
 • когато топката излезе извън очертанията на игрището или докосне терена след игра с нея;
 • когато при завъртане състезател не смени позициите си с друг играч;
 • когато състезател не е в своята зона;
 • когато състезател докосне мрежата при игра;
 • когато играч подпира друг играч при осъществяването на удар;
 • когато играчите ударят топката повече от три пъти преди да я пратят в противниковото поле; за удар не се брои блокадата;
 • когато топката се удари последователно два пъти от един и същ състезател или когато се задържи при него повече от един удар; разбира се, има изключения от волейбол правилата – например когато има блокада, при нея ударът не се брои за пипане на топката; друго изключение е нападение и посрещане на топката, при него ръцете могат да се разделят;
 • Нарушения във Волейболакогато състезател от зони 1, 5 и 6 (втора линия) настъпи линията при нейното продължение на 3-ти метър при нападение;
 • когато състезателят навлезе в игрището или излезе от зоната на изпълнение при осъществяване на начален удар;
 • когато играчът не успее да извърши началния удар до 8 секунди от издаването на разрешение от страна на съдията;
 • когато топката бъде подхвърлена и хваната при извършване на начален удар;
 • когато не се осъществи подхвърляне на топката при извършване на начален удар;
 • когато топката в противниковото игрище бъде докосната от състезател преди да бъде изпълнен нападащ удар според волейбол правилата;
 • когато състезател навлезе в противниковото поле, когато това оказва влияние на играта; за такова се смята престъпване или подпиране зад средната линия с цяло стъпало;
 • когато либерото прати топката в противниковото игрище, докато тя се намира над височината на мрежата;
 • когато либерото е на първа линия и вдига с две ръце;
 • когато начален удар на съперника се блокира;
 • когато състезател от втора линия извърши блокада.
Според волейбол правилата прекъсвания на играта може да има при следните случаи:
 • Прекъсване на Играта във Волейболапо желание на треньора – по усмотрение на треньора може да има две прекъсвания по време на гейм. Освен това капитанът също може да направи такова. Едно прекъсване трае 30 секунди; през това време играчите задължително трябва да са разположени близо до отборната скамейка в свободната зона;
 • техническо прекъсване – такова се получава, когато от първия до четвъртия гейм водещият тим стигне до 8-ма и 16-та точка; такова прекъсване трае 60 секунди. Техническо прекъсване няма в петия гейм;
 • след всеки гейм – такова прекъсване се налага от волейбол правилата, за да сменят състезателите игралното си поле. Обикновено то трае три минути.

В допълнение към волейбол правилата ще кажем, че началният удар може да бъде изпълнен отдолу, отгоре, странично и странично с отскок, а пасовете могат да бъдат изпълнявани както с една, така и с две ръце, като ударите трябва да са под определен ъгъл. Също така един от най-отговорните моменти в играта е вдигането или, иначе казано, подаването на топката за атака.

Топката лесно би могла да бъде отбита, ако не е вдигната добре във въздуха. Атаката пък е всяко едно изстрелване на топката в противниковия отбор, като може да бъде къса, обикновена и заострена. Тук също се говори за нападение по диагонала, по късия диагонал и по правата.

И за финал ще кажем, че блокадата представлява прихващане на топката над мрежата от играчите и всички действия, свързани с това. Тя може да спре противниковото нападение. Тя също има силен психологически ефект, тъй като може да обезкуражи другия тим, ако последват няколко успешни блокади.

В края на тази публикация се надяваме, че вече сте напълно наясно с това как се играе волейбол и каква роля има всеки състезател за отбора.

Други спортове