Тенис на корт: всичко, което трябва да знаете за този спорт

Играта тенис на корт има лесни и ясни правила, но въпреки това отнема време, докато човек ги запомни и усвои изцяло. За тази цел сме ви отделили цяла статия, свързана с този вид спорт, като идеята е да научите основите му, за да можете без проблем да наблюдавате тенис мачове или дори да участвате в тях.

Важно е да се отбележи, че тенисът се играе от двама или четирима играчи, в зависимост от вида игра – единично или по двойки. Участниците удрят малка топка с помощта на специални ракети и следват определени тенис на корт правила, с които ще ви запознаем в настоящата статия. Обърнете внимание на тези неща, ако искате да станете добри. Да започваме.

Букмейкър Бонус Рейтинг Играй
Bet365
100 лв.* | Ревю
5.0
Играй
WINBET
200 лв.* | Ревю
4.8
Играй

*В сила са условията на букмейкърите!

Основи на играта

Как се играе тенис и какви са правилата на корта

Като начало трябва да споменем, че игрището – или кортът – при играта тенис на корт е разделено по средата от мрежа и има правоъгълна форма. Целта е топката да бъде прехвърляна над мрежата в противниковото поле. Един мач се състои от различен брой сетове – или „три от пет“ сета, или „два от три сета“. Един сет обикновено се играе до шест гейма.

Играчите застават от двете противоположни страни на полето. Участникът, който посреща топката, се нарича посрещач, а този, който изпълнява началния удар – сервиращ.

Тенис правила и точкова система

Сега нека да поговорим малко за точкуването при тази игра. Всеки гейм се играе до общо 4 точки. Важно е да се спомене, че при обявяване на резултата, винаги първо се показват данните на сервиращия. Започването на гейма се отбелязва с „0“, тъй като все още нито един участник не е отбелязал точка срещу опонента си.

Първата точка за даден играч при тенис на корт се отбелязва с „15“. Следващите точки съответно са „30“ и „40“, а при отбелязване на четвърта точка, се счита, че геймът е приключил в полза на човека, който я е отбелязал. При равенство „40-40“, или иначе казано – когато всеки играч има по три точки – се процедира по следния начин: следващият играч, който отбележи точка срещу противника, получава „предимство“. Ако той успее да отбележи още една точка непосредствено след това, печели гейма.

Ако обаче противникът му спечели точка, тогава резултатът отново се счита за „равен“. С други думи, играчът трябва да получи две последователни точки, за да спечели гейма при ситуация на равенство.

Тайбрек

Както вече казахме, по правило, в един сет има шест гейма. Ако обаче резултатът е 6 на 6 за двамата участници, се стига до така наречения „тайбрек“ или „тай-брейк“ гейм. Той се играе до 7 точки, а не до 4, както е при обикновения гейм. За да се излъчи победител, единият играч трябва да води в резултата с поне 2 точки. Ако при достигане на 7 точки все още няма разлика от две точки между участниците, се продължава играта до изпълване на условията. 

А сега нека доуточним още няколко тенис на корт правила, които донякъде са свързани и с тайбрека. Има две основните системи за отчитане на резултата при игра на тенис, съществуващи по цял свят. При едната от тях – тайбрек сет – третият сет на мача може да се играе по следните два начина:

  • „Сет с предимство“ – едната основна е „дълъг сет“ или „сет с предимство“. При него който от двамата играчи успее да спечели шест гейма с разлика от два гейма или повече в негова полза, той печели играта. Сетът може да бъде продължен, ако тази преднина от два гейма не е достигната. Играе се до достигане на необходимата разлика.
  • „Тайбрек сет“ – при тази система, който от двамата играчи успее да спечели шест гейма пръв, също печели сета. Само че условието е отново да има преднина от два гейма или повече. Ако обаче резултатът е равен, се играе тайбрек.
Точкова система на тениса

Важно е която и система да бъде избрана, тя да бъде обявена преди началото на дадения турнир. Интересно е да споменем, че заради някои от тези правила най-дългият мач игран някога е с продължителност цели 11 часа и общо 183 гейма!

Той бе игран в рамките на три дни през 2010 година от французина Никола Маю и американеца Джон Иснър, с победа за втория. Малцина са хората, които са успели да видят подобно спортно събитие на живо за цялата му продължителност.

Допълнителни разяснения по тенис правила и точкова система

  • Позволено е в една игра да се играе с 2,3,4 или 6 броя топки. Точната бройка се обявява преди състезанието. Топките се сменят, само ако се налага. Смяна никога не се прави преди тайбрек.
  • Кортът трябва да бъде с дължина от 23.77 м и да има правоъгълна форма.
  • По време на игра състезателите трябва да сменят полетата си периодично: в края на всеки нечетен гейм (1-ви, 3-ти, 5-ти и т.н.), а също и в края на сета, стига обаче изиграните геймове в него да са с нечетен брой. Ако това условие не е изпълнено, тогава смяна на полето се прави, след като приключи първия гейм на новия сет.
  • Ако топката докосне линията на игрището, смята се, че тя е паднала в рамките на очертанията на корта.
  • В началото на игра се тегли жребий кой от двамата участници/двойки да бие сервис. След края на всеки гейм ролите се разменят – сервиращият става посрещащ, а посрещащия – сервиращ. В една двойка решението кой да бие сервис зависи от самите играчи.
  • В случай на грешно изпълнен първи сервис, се налага изпълнението на втори такъв от същия състезател в същата половина на полето. Ако и двата сервиса са погрешни, участникът губи точка.
  • Теглото и размерът на топката варира при различните морски височини, за да може да има правилния отскок и деформация при натиск.
  • По време на игра не се разрешава играч да използва повече от една ракета.

История на играта

Начало на спорта тенис

Предшественикът на тениса като спорт се е наричал „jeu de paume“ и означавал „игра с дланта“. Зародил се е някъде през 12-ти век в северна Франция и първоначално бил игран само на закрит терен. Едва през 16-ти век в играта влиза един нов „участник“ – тенис ракетата.

Оттогава се появява и днешното наименование – тенис – което произлиза от френската дума „tenez“ със значение „дръж!“ или „вземи!“ (възклицание, използвано от човека, който бие сервис, и отправено към неговия опонент). От 12 век насам играта се е променила в големи аспекти и сега е една от най-популярните в целия свят. Много букмейкъри като Bet365 предлагат богата гама от възмоности за залози на феновете на този спорт.

Играта тенис, която познаваме днес, била измислена от един испанец и английския му приятел през 19-ти век. Аугурио Перера, търговец от Иберийския полуостров, който живеел в Англия, показал игра с топка от родната си страна (наричана „Basque pelota“) на другаря си от Острова – Хари Джем. Двамата доразвили идеята, като добавили по нещо от себе си. Те основали и първия тенис клуб в света.

Други спортове