Онлайн игра на табла

В тази статия ще ви обясним надълго и нашироко какво представлява една онлайн игра на табла, какви правила и разновидности има и къде може да се играе за пари. Таблата (на англ. „Backgammon”) е една от най-старите игри, съществували някога. Смята се, че е възникнала в района на Месопотамия (дн. Сирия, Ирак и Иран), Шумер или Древен Египет. Тя се играе на специална дъска от двама души.

Правилата са сравнително прости и може би затова тя е все така любимо занимание за много хора. С напредването на технологиите играта се прехвърля от истинска дъска на виртуална такава, където пуловете се местят с мишката, а точките се изчисляват автоматично от компютър. Точно с тези табла правила цели да ви запознае нашата публикация. Прочетете добре всички раздели, за да се информирате за основите на играта и да можете да ѝ се наслаждавате по всяко време от своя компютър или дори телефон.

Букмейкър Бонус Рейтинг Играй
Bet365
100 лв.* | Ревю
5.0
Играй
WINBET
200 лв.* | Ревю
4.8
Играй

*В сила са условията на букмейкърите!

История на таблата

История на таблата

Преди да можем да се любуваме онлайн на играта на табла на нашия компютър, тя беше достъпна само и единствено на истинска дъска. Определено е извървяла дълъг път, за да стигне до момента с дигитализирането. Името, с което я знаем ние, произлиза от латинската дума „tabula” със значение „дъска“ или „маса“.

Както вече споменахме в началото, тя се е зародила по времето на най-древните цивилизации в света – шумерите и акадите, или – иначе казано – през IV-то хилядолетие преди Христа. В тогавашната форма на играта също е имало 15 пула и целта е била те да се придвижат колкото се може по-бързо до определеното за това място. Разбира се, съществуват и някои разлики в табла правилата от онова време и сега, но това е напълно нормално.

Играта се е развивала и е била променяна през вековете. Толкова дълга история няма как да не даде своето отражение. Една от разликите е, че в миналото са се ползвали три зара. Друга разлика е, че пуловете не са се разполагали предварително по дъската, а е трябвало да се вкарат в игра чрез хвърляне на заровете.

Как се играе табла

Преди да започнем с основните правила на една онлайн игра на табла, е редно да споменем, че в днешно време има четири разновидности – „тапа“, „гюлбара, „челеби“ и „права“ или „обикновена табла“, което е основната игра. Именно с последната ще започнем, тъй като върху нея се крепят всички останали варианти.

Основна игра („права“ табла)

Започваме с това какво представлява подредбата на дъската при табла. Тя е разделена на общо 24 деления, като те са разположени на четири квадранта. На всеки квадрант има по 6 триъгълника, или капии, в два различни цвята. Вашето вътрешно поле е първият квадрант, на който са разположени капии от 1 до 6. Външното поле се образува от втория и третия квадрант.

То се разделя на две – вашето и това на съперника ви. Капии от 7 до 12 са ваши. Съответно тези от 13 до 18 принадлежат на другия играч. И последно, капии 19-24 са вътрешното поле на противника. Те са разположени на последния квадрант.

При онлайн игра на табла разположението е същото.

Външните и вътрешните квадранти са разделени от вертикална линия, наречена бар. Тя се води капия 25. Там се поставят пуловете, които са били избити по време на игра.

Да уточним – всеки играч разполага с общо 15 пула. Единият състезател играе с черните, а другият – с белите.

Как се разполагат капиите в началото на играта?

Как да наредим пуловете на дъската

Всеки играч трябва да постави по няколко пула на определена капия – на капия номер 6 се поставят 5 пула, на капия 8 – 3 пула, на капия 12 – 5 пула и на капия 24 съответстват 2 пула.

Основната цел на участниците е да извадят от игра всичките си пулове преди противника. Този, който успее да отстрани всичките си пулове от играта, печели.

Колко зара участват в играта?

Общо два. В началото на играта обаче играчите хвърлят само по един зар. Целта е да се определи кой има право на първия ход. Хвърлянето на зара се повтаря, ако състезателите имат еднакви бройки. След това вече всеки от участниците хвърля два зара, когато дойде неговия ред.

Всеки има право да мести по един пул за всяко число, което се падне от зара. В случай че двете числа от заровете са еднакви, тогава говорим за чифт. При тази ситуация състезателят има право да премести 4 пула, ако реши. За съжаление на играчите числата от заровете са елементът на чист късмет в играта. Макар че има голяма роля стратегията за игра, късметът е определящ фактор също както и в спортове като крикет и ръгби.

Табла правила след хвърлянето на заровете

  • Един пул може да бъде преместен през капиите, само ако: на заетата капия има до един пул на противника; ако капията вече е заета, но с пулове на играча; или ако капията е свободна, тоест няма никакви пулове на нея.
  • Един пул винаги се придвижва от по-горната капия към по-ниската капия. Винаги трябва да се мести само и единствено напред.
  • През колко капии даден играч може да мести пула си се определя от бройките на двата зара.
  • Ходовете се определят от бройките върху заровете. Например, ако играчът хвърли 1 и 3, това може да означава две неща: 1) че може да премести един пул през 1 капия и още един пул през 3 капии; 2) да премести един-единствен пул през цели 4 капии.
  • Ако това е възможно, играчът задължително трябва да използва числата, паднали се от заровете. Както сами се досещате, на даден етап от играта, пуловете може да не са достатъчни като бройка да се изпълни това правило. Но докато е възможно, трябва да се използват всички числа. Ако може да се играе само с едно, тогава участникът няма друг избор, освен да го играе. Ако не е възможно да се играят числата заедно, то тогава се избира по-високото такова.
  • Ако участник може да премести пул на капия, на която вече има пул, принадлежащ на противника, той може да реши да „избие“ този пул, или иначе казано да го извади от игра. Пулът, който е бил избит, се оставя на „бара“. При онлайн игра на табла това е линията, която разделя двете полета на виртуалнта дъска. При това положение играчът с избит пул трябва задължително да премести първо него обратно в игра. Тоест той няма право да извършва други ходове, докато някой от пуловете му е на бара. За целта трябва да се падне число от зара, което позволява това преместване. Бройката на зара съответства на номер на капия. Ако капията е изцяло заета, тогава играчът няма право да премести там избития пул и съответно пропуска ред. Това се повтаря, докато не се падне бройка, която да позволява преместването на пула на някоя от капиите. И последно: връщането на пула в игра става на капия, която се намира във вътрешното поле на противника!
Победа на табла и нова игра

Краят на играта се бележи, когато единият от участниците успее да извади пръв и 15-те пула. Печалбата се определя по следния начин:

  • Единична победа – това е, когато загубилият участник има поне един изваден пул. При този вариант победителят взема единична печалба.
  • Победа „Gammon“ е, когато загубилият участник няма нито един изваден от игра пул. При този вариант победителят взима двойна печалба.
  • Победа „Backgammon“ – това е, когато нито един пул не е бил изваден от противника по време на играта и на всичкото отгоре има минимум еди пул в полето на противника (или дори на бара). При това положение победителят получава тройна печалба.

И сега нещо много важно, що се отнася до онлайн игра на табла – за автоматична победа за противника се смята, когато играчът има проблеми с интернет връзката и не успее да се върне в игра в рамките на три минути. Същото важи и когато кредитът му свърши по време на играта.

Важно е да се отбележи, че таблата съчетава късмет и стратегия. Късметът е свързан с това какви числа ще ви се паднат от заровете. А стратегията – как ще използвате това, за да се придвижите по-бързо до изхода на играта. И докато първото не зависи от вас, то второто не е за подценяване.

До голяма степен таблата прилича тук на онлайн покера – от голямо значение са картите, които са ти раздадени, но още по-важно е как ще ги изиграеш. Тази комбинация от късмет и умения е направила таблата също толкова популярна игра колкото и покера, предлаган от онлайн букмейкъри като Betfair.

Как се играе табла от вид „гюлбара“

Тази разновидност още е известна като „дюбара“, „дьобара“ или „диобара“. Тук не всички пулове са поставени на дъската. Някои от тях са или в ръката на играча, или до самата дъска. Тези, които са в игра, най-често са два на брой и се поставят на позиция 24. За единия играч това е горният ляв ъгъл, а за другия – горният десен ъгъл. Тук няма изваждане от играта чрез удар. Отиграването става по същия начин, както и при „челеби“.

Как се играе табла от вид „челеби“

При тази разновидност на таблата, правилата са сходни като с основната игра. Единствената разлика е, че имаме „доиграване“ на чифтовете. Тук имаме една особеност – че играчът не само трябва да изиграе четирите местения, но и да доиграе следващите чифтове в нарастващ ред (правилата позволяват това да се случи до 6).

Например, ако заровете изтеглят 4-4, тогава участникът трябва да направи следните четири местения: веднъж с дължина 4, веднъж с дължина 5 и веднъж с дължина 6. Съответно ако няма как да доиграе някой от чифтовете, те биват доиграни от другия играч. При зарове 1-1 има най-много местения. Не се доиграва незапочнат чифт, тоест такъв, който няма валиден ход с осн. дължина.

Табла правила вариант „тапа“

При тази разновидност всеки играч има 15 пула, но само два от тях на играч са извадени при започването на играта (значи общо 4 на дъската). Те са разположени на 24 капия. Тук отново играта бива започната от участника, който хвърли по-добър зар. Пуловете се местят по капии. Един пул може да бъде „затапен“ ако остане гол. Какво означава това? Означава, че не може да бъде местен напред, докато не бъде „освободен“ от съответния играч.

Стратегии при табла

Стратегия за печелене на табла

Както казахме и преди, при онлайн игра на табла имаме съчетание от късмет и стратегия. Тук ще споделим какви стратегии може да използвате, за да победите. Тактическият опит също така помага. Както и при спортните залагания, присъствието на стратегия, по която играчът да се води, често води до по-значителни резултати в дългосрочен план.

Удар

Ако имате възможност да ударите противников пул и да го извадите от игра, действайте! Това ще забави другия играч и ще ви даде лека преднина. Обаче, преди да го направите, помислете добре дали с този си ход няма да изложите собствените си пулове на риск.

Също така се замислете дали има смисъл да го правите, дали това наистина ще ви донесе предимство. Ако съперникът ви вече има пулове на бара, най-добре е да се съсредоточите върху вътрешното си поле и придвижването на пулове по капиите, вместо да си губите ходовете в „избиване“ на противникови пулове.

Защита

За да увеличите възможностите си за местене при отделните хвърляния на заровете, на първо място опитайте да си изградите добра защита. Стремете се да разпределите пуловете си по заетите капии равномерно. Целта е да разполагате с до шест пула на капия. Ако оставите самотни пулове по капиите, рискувате те да ви бъдат отнети.

Блиц

Тук идеята е да разпределите пуловете си във вътрешното си поле, за да може да блокирате съперника си, в случай че той има пулове на бара. Идеалният сценарий би бил другият играч да хвърли 2 и да премести един от пуловете си във вашето поле, и по-точно: на капия 1. При което вие хвърляте заровете и получавате чифт от 5-5. Тогава местите 8->3, 8->3, 6->1 и 6->1. Така ще блокирате част от полето си и същевременно ще извадите два от пуловете на съперника.

А според табла правилата, за да може той да продължи напред, първо трябва да върне избития пул обратно в игра, като за тази цел го поставя в противниковото вътрешно поле, тоест вашето поле. Ако обаче то е изцяло заето с пуловете ви, това няма как да стане. По този начин вие забавяте играта на съперника и си гарантирате преднина.

Блокада

За да направите добра блокада, опитайте се да имате поне по два пула на шест последователни капии. Блокадата, извършена между капии 2 и 11, е считана за най-ефективна. Това е една доста популярна стратегия.