Видове и анализ на коефициенти

Подбрали сме сведения за различните видове коефициенти, които присъстват в онлайн букмейкърите. Всяко събитие има дадена вероятност да се случи. В залагането вероятността е заменена с коефициент. Експертите анализират всички факти, статистика, новини и задават своите очаквания под формата на ставка. Потребителите избират събитие, на което залагат дадена сума.

Печалбата им се формира, след като бъде умножен коефициентът на пазара с залога им. Трябва да имате основни познания в различните видове коефициенти, за да може правилно да изчислите средствата, които да заложите.

Букмейкър Бонус Рейтинг Играй
Bet365
100 лв.* | Ревю
5.0
Играй
WINBET
200 лв.* | Ревю
4.8
Играй

*В сила са условията на букмейкърите!

Какво представляват коефициентите?

калкулиране на коефициентите за залагане

Коефициентите биват определяни от самия букмейкър. Неговите анализатори поставят своите очаквания за развитие на двубоя. След като потребителят заложи на даден пазар, то неговата печалба се формира след умножение на залога с коефициента. При колонките и системите общият коефициент се изчислява след умножение на всички ставки с поставения залог.

Софтуерите, които използват букмейкърските сайтове, сами генерират потенциалната печалба на залагащите. Коефициентите никога не се припокриват, т.е няма как да заложите на под и над едновременно, така че да си осигурите сигурна печалба. Ако за едната опция ставката е 2 или малко повече, то другата получава не повече от 1.8-1.9. Букмейкърите не позволяват подобно манипулиране на залозите. Прочетете докрай статията, за да разберете как да се възползвате от коефициентите в различните компании.

Примери за използването и пресмятането им

Нека да разгледаме най-познатия метод за залагане, а именно крайния резултат. Там получавате три възможности. В доста от срещите единия от отборите, обаче, е силно фаворизиран. Ако вземем за пример срещата между Барселона и Бетис, то при всички случаи Барса няма да получат повече от 1,20 коефициент за победа, като домакин. Така, ако заложим 100 лв, то потенциалната печалба ще е 120 лв или чисто 20 лв. Ставките за равенство и двойка ще са значително по-високи, но никога трите коефициента няма да се припокриват в една компания.

коефициентите са стандартно ниски за европейските футболни грандове

Онлайн букмейкърите предлагат страхотни коефициенти за под и над голове. Най-високите достигат до около 3,00, ако се срещат два нискорезултатни отбора. В някои случаи е възможно да са минимални, особено, при двубои на световни колоси, като Реал, Барселона, Байерн, ПСЖ с по-непретенциозни съперници.

Коефициентите за хендикапи трябва да се разгледат подробно. Особено азиатските, които могат да върнат залога изцяло или частично, или да осигурят половин печалба. Зависи от направения залог. Подобни пазари с коефициенти се предлагат в почти всички букмейкъри, основно за голове и победа с разлика в срещата. Налични са за други спортове, като баскетбол, хокей на лед и американски футбол.

Най-доходоносни са акумулаторите или по-познати, като колонки. При тях коефициентът на отделните събития се умножава. Така може да увеличите значително потенциалната си печалба и да участвате за много високи суми.

Видове

В букмейкърите присъстват различни видове коефициенти за залагане. Най-използвани са десетичните, които имат широко приложение в България и Европа. Дробните и американските са налични за използване, но не са дотам познати и объркват залагащите. Ще разгледаме накратко начина, по който се формират и прилагат в спортните залози.

  • Десетични коефициенти – Както казахме те са най-популярни в България. Изключително удобни са и не се изискват сложни формули за тяхното пресмятане. За определянето на потенциалната печалба се умножават коефициента и залога.
  • Дробни коефициенти – Много стар метод за пресмятане на вероятностите. Широко разпространени са във Великобритания. Използват се масово при конни състезания или гонки с кучета. Преобразуват се в десетични, като към дробта се прибави 1. Например ½ в десетичен вид би била 1+ ½ = 1.50.
  • Американски коефициенти – Сравнително непознат за европейската аудитория метод. Тук коефициентите могат да бъдат отрицателни, ако са по-лоши от очакваното. Цифрата показва какъв трябва да е залога, за да спечелят 100 лв. Ако тя е -200, то трябва да се извърши залог от 200 лв, за да донесе на залагащия 100 лв печалба. Положителни са при добри ставки. Например американският коефициент +300 е равен на десетичния 4,00.

Анализ на коефициентите

събиране на коефициентите на спортни залози

Различните видове коефициенти за залагане позволяват по-лесно пресмятане. Използвайте метода, който ви е познат и достъпен. Никога не се повлиявайте от коефициента. Възможно е букмейкърите в някои случаи да не са напълно запознати с всички факти около двубоя и да са допуснали грешка.

В други ситуации с умисъл биват манипулирани коефициентите и дадени отбори биват фаворизирани без видими причини. Информирайте се за новините и статистиката преди да стигнете до фазата с осъществяване на залог.

Арбитражни залози

Вероятно много от вас се питат, дали има сигурен начин за печалба. Да, арбитражните залози позволяват това. Различните букмейкъри предлагат различни коефициенти за конкретно събитие. В някои случаи това означава, че може да заложите на двата възможни изхода и в крайна сметка отново да сте спечелили.

Това, обаче, е в разрез с правилата на букмейкърските компании и ако бъде установено, че сте участвали в подобна дейност, то акаунтът ви може да бъде деактивиран. Не ви препоръчваме да се занимавате с арбитражни залози, но е добре да знаете, че те съществуват.

Заключение

Коефициентите са основната част от залагането. Те показват каква е вероятността да се случи дадено събитие според анализаторите на букмейкърските компании. Това, обаче, не означава, че трябва да им имате пълно доверие. Възможно е в дадени ситуации те да грешат. Не винаги взимат правилните решения и е възможно да дадат по-висок коефициент на отбор, който не го заслужава.

Препоръчваме ви първо да разгледате фактите около двубоя преди да се насочите към коефициента. Той може да ви подведе и да донесе лоши резултати. Запознайте се с различните видове коефициенти, за да може правилно да ги прилагате в своите залози. С колкото по-богата информация разполагате, толкова по-лесно ще достигнете до желаните резултати.