Какво представляват падащите коефициенти и за какво се ползват?

Целта на тази статия е да ви запознае с един интересен термин – падащи коефициенти. В света на спортните залози абсолютно всяко едно нещо е от значение и промяната в цената на пазара не прави изключение.

Сайтове където можете да залагате чрез падащи коефициенти

Бранд Бонус Лиценз Ревю
Bet365
100 лв.*
Да
Играй
Уинбет
200 лв*
Да
Играй
  • Tested
  • Prognozirame.com

  • При определянето на най-добрите букмейкъри в България, решаващо значение взеха следните фактори:
    • Валиден лиценз от Държавната Комисия по Хазарта
    • Сигурност при обработка на плащанията
    • Разнообразие на спортни събития

*В сила са условията на букмейкърите!

Ако целите да правите успешни залози, които да ви носят големи печалби в дългосрочен план, е хубаво да имате задълбочени познания в сферата. Разбира се, ако просто искате да се позабавлявате и разчитате предимно на късмета, можете спокойно да отминете тази публикация.

Но ако все пак ви интересува да научите малко повече за спортните залози, останете с нас. Освен че ще ви разясним термина, също ще ви покажем къде можете да намерите срещи с падащи коефициенти и дали те носят някаква стойност. Предлагаме да започнем с основите, след което, малко по малко, ще погледнем на нещата в дълбочина.

Какво е Падащ Коефициент?

Какво трябва да знаете за термина падащи коефициенти?Преди да ви запознаем с термина падащи коефициенти, нека да се върнем към основите на спортните залози и да разясним какво представлява коефициентът като цяло.Всеки човек, който е залагал поне веднъж в живота си, е наясно, че в спортните залози съществува онова нещо, което определя колко бихте спечелили при евентуална победа на тима, за когото сте заложили.

То обикновено се изразява с число, като в зависимост от географското положение, може да бъде показано в различни формати. В Европа се използват десетичните коефициенти. Още ги наричат европейски поради географското положение, в което се използват.

Сега да предположим, че решите да заложите на предстояща среща, избирате си букмейкър и правите своя залог. Но след няколко дни забелязвате, че коефициентите за единия тим вече не са същите, тоест понижили са се с няколко пункта. Например от 2.50 са паднали на 1.75. Това означава, че има движение на ставките. Но какво означава това и как то се отразява на залозите?

Какво означават падащите коефициенти?

Противно на това, което повече хора си мислят, когато видят изменение на ставките, тези падащи коефициенти невинаги са знак, че даден отбор е фаворит и има повече шансове за победа (въпреки че това е една от предпоставките за по-нисък коефициент). Има различни фактори, както субективни, така и обективни, които влияят движението на цените надолу.

Първо, това може да е признак, че за дадения тим/играч се правят много големи залози. При това положение букмейкърът (независимо дали малък или гигант като Ефбет) трябва да намали цената, за да се застрахова от евентуални загуби. За да може една компания да е винаги на печалба, тя трябва да приема залози балансирано, което означава, че ако има значително голямо количество залози в дадена насока, то коефициентът там ще започне да пада стремително за сметка на ставките на другия играч/отбор.

Дават ли падащите коефиценти нова информация относно състоянието на отбора?Второ, възможно е да има някаква нова информация относно състоянието на отбора и неговите шансове за победа, която да не ви е известна. Например, ключов играч може да е контузен и да не успее да се включи в състезанието. Тази новина може да не е достъпна за всички, а само за определени кръгове.

Тоест вътрешна информация. Друг фактор, който може да доведе до падащи коефициенти, е направени съмнителни залози. Трябва да имате предвид, че един букмейкър ще направи всичко по силите си да излезе на печалба, така че той може да променя цените както сметне за добре.

Движението на коефициентите, особено надолу, е изключително важен показател за това как ще завърши предстоящ двубой. Лошото е, че човек няма как винаги да знае каква е причината за движение на ставките за конкретна среща, което дава огромно предимство на спортния портал.

Срещи с падащи коефициенти

Движение на ставките надолу може да има във футбола, тенис игри, конни надбягвания, бейзбол, гонки с кучета, плажен волейбол, бадминтон, електронни игри, баскетбол и изобщо във всеки спорт, за който се предлагат залози. На всеки букмейкър може да се случи да понижи коефициентите за даден двубой по редица причини.

Има доста сайтове, в които можете да наблюдавате движението на коефициентите и да си направите сами заключенията за дадена игра. Те проследяват коефициенти от големи букмейкърски къщи като Bet365 и William Hill, която не е лицензирана за България. След това правят сравнителен анализ и извеждат резултатите в табличен вид, като показват старите ставки сравнени с новите. Обикновено промяна в коефициентите се отразява, само ако има разлика от минимум 0.20 пункта между двете цени.

Такива сайтове доста улесняват потребителя, тъй като той не трябва ръчно да търси коефициенти и да ги сравнява. Към момента обаче повечето от тези страници са на английски език.

Защо е добре да следите как се движат цените на срещите?Със сигурност е добра идея да следите как се движат цените на срещите, на които искате да заложите, просто информативно. Но не бива да се задълбочавате твърде много. Това, че има движение на ставките, особено падащи коефициенти, не бива да ви спира да направите залог на избраната от вас игра, ако сте преценили, че той си заслужава.

Истината е, че ако сте анализирали добре ситуацията, прегледали сте предишни игри на тима/играча и имате поглед върху тяхната форма, бихте могли да направите успешна прогноза за развоя на събитието и промяната в ставките не трябва да ви притеснява.

Както вече обяснихме, понякога тази промяна е наложена от необходимостта на букмейкъра да си нагласи маржовете правилно, за да може да излезе на печалба, и невинаги означава, че се случва нещо, за което вие и другите играчи не знаете. А понякога това е просто трик от страна на компанията, за да ви накара да заложите на определен играч. Имайте предвид, че букмейкърите също допускат грешки.

Понякога може да прогнозирате мач с вероятност от над 50% и въпреки това да получите по-добра цена, защото даденият сайт смята, че тази вероятност е под 50%. И обратното. Затова ви съветваме винаги да влагате мисъл в това, което правите, а не просто механично да залагате. Ако сте преценили, че залогът ви има математическа стойност, а не просто сте сигурни в успеха си или разчитате на късмет, тогава нищо е може да ви спре да го направите.

Ако обаче се окаже, че стойността липсва, тогава със сигурност е добра идея да преосмислите плана си. А стойност има, когато вероятността за успех умножена по коефициента, изразен в десетичен формат, е по-голяма или е равна на 1.00.