Комисията по хазарта в Англия с нови изисквания към Bet365 и афилиейт партньорите

Английската Комисия по Хазарта и Bet365След много инстанции относно неуспеха на онлайн хазартните оператори и техните афилиейт партньори да осигурят интерактивни услуги в съответствие с правилата наложени от Комисията по Хазарта във Великобритания, регулативния орган предупреди операторите, че ще бъдат наложени тежки санкции на тези които не спазят правилата.

Тъй като комисията оказваше все по-голям натиск върху интерактивните хазартни оператори, те пък от своя страна трябваше да накарат своите партньори да изпълнят всички условия през последните седмици. Регулаторното съответствие е задължително, за да може потребителите да имат легален достъп до интерактивни хазартни оператори в добре контролирана среда.

Въпреки това, нарастването на напрежението и засилването на надзора за толкова кратък период от време, всяха значителен хаос не само сред онлайн казина и букмейкъри, но и сред техните афилиейт партньори.

Бяха забелязани два типа реакции след изявлението на Комисията по Хазарта във Великобритания, че ще бъдат затегнати мерките относно начинът по който интерактивни хазартни услуги биват осигурявани и предлагани на онлайн играчите по цял свят.

Skybet логоНякои оператори избраха да прекратят своята афилиейт програма окончателно. В началото на Септември стана ясно че Skybet ще сложат край на своята програма. Като причина са цитирани нарастващите регулаторни изисквания относно решенията за бизнеса.

По този начин компанията прекрати дългосрочни договори и лиши свои дългогодишни партньори от възможността да получават доходи за заслугите си към оператора.

Други хазартни компании задължиха своите партньори да приемат регулациите като предупредиха че ще бъдат наложени тежки санкции при липсата на съдействие.

bet365″>Bet365, един от най-големите и най-известни оператори на онлайн хазартният пазар, стана поредният букмейкър който изиска съдействие от своите партньори. Макар да е ясно че операторът се опита да избегне порицание от Комисията по Хазарта във Великобритания ако не и по-лоша санкция, например солидни глоби при неуспех на партньорите да изпълнят условията и нарушат регулаторните закони.

Начинът по който Бет365 изиска съдействие от своите партньори доведе до пълно объркване, поради което множество акаунти на партньори от афилиейт програмата бяха блокирани.

Как Bet365 изиска съдействие от своите партньори?

На 26 септември 2017 партньорите на Bet365 бяха уведомени чрез e-mail да свалят от всички сайтове промоцията създаване на нов акаунт в сайта за английските потребители, понеже операторът работи върху нова промоция, която е в пълно съответствие с условията и принципите наложени от Комисията по Хазарта във Великобритания. Партньорите имаха задачата да премахнат бонуса до късния следобед на 29 септември.

В допълнение те трябваше да потвърдят чрез e-mail, че са информирани за предстоящите промени, след което да изпратят втори имейл, за да потвърдят че са премахнали всеки материал който рекламира старата промоция на Bet365 за създаване на сметка от британски потребители. Както се споменава по-горе, това трябваше да бъде изпълнено до 17:00ч на 29 септември.

Хазартният оператор също посочи, че сметките на всички негови партньори, които не изпълнят изискването навреме, ще бъдат спрени, като комисонната за периода в който са отстранени ще бъде намалена до 0 процента.

Какво се обърка?

GPWA логоКато за начало, Bet365 даде на своите партньори твърде кратък период за да реагират навреме. Обаче не това бе най-големият проблем. Оказва се че много партньори са използвали форума GPWA, за да се оплачат че акаунтите им са блокирани, въпреки че необходимите потвърждения са били изпратени и имплементирани.

Сметките им са останали затворени в продължение на дни и са чакали дълго да получат информация какво точно се случва.

Изискването на съдействие от партньорите е разбираем ход в момента на сериозен натиск от страна на регулативния орган. Но когато някой изисква от своите партньори да окажат съдействие в много кратък период време, то човек трябва да е способен да действа също толкова бързо и да премахне всякакво съмнение и объркване.

Също е важно да се отбележи че поради спирането на сметките, много филиали не успяха да изтеглят комисионните си за миналия месец, което допълнително усложни ситуцията за всички засегнати страни.

Комуникацията и бързия отговор на допитванията са важни елементи за успешните бизнес отношения между програмите за онлайн хазарт и техните филиали. Така бе даден още един пример за това как недоразбирането и забавянето при комуникация могат да доведат до вълна от оплаквания.

Как Bet365 реагира на оплакванията?

Важно е да се отбележи че действията на Bet365 създадоха хаос и неудобство за много от партньорите, но операторът се погрижи всички проблеми да бъдат разрешени в рамките на ден-два.

Операторът съобщи че комисионните на повечето партньори няма да бъдат сведени до 0 процента за периода на отстраняване. Сметките на повечето партньори вече са възстановени.

Последните новини относно създалата се ситуация са изпратени от афилиейти на Bet365 на 5 октомври. Афилиейт програмата изисква от всички участници да потвърдят своето съдействие относно регулаторните изисквания независимо от целевия пазар.

Партньорите на компанията имат срок до 20 октомври да изпълнят изискванията, иначе сметките им ще бъдат затворени и подложени на преразглеждане. Също така, санкционираните няма да могат да изтеглят своите комисионни докато трае периода на блокиране.

Операторът също предупреди партньорите си, че ще бъдат подложени на еднакви глоби и санкции, независимо от размера на техния бизнес. В допълнение Bet365 посочи че партньорите на компанията трябва да вземат предвид законите и регулациите на страните където промотират Бет365 и където предлагат услугите на компанията.

Вярно е че в момента партньорите имат повече време за действие. Въпреки това, тепърва ще стане ясно дали задължението за спазване на регулаторните изисквания ще предизвика повече неудобство и объркване за засегнатите страни или ще бъде изпълнено без проблеми.