Забрана за тютюнопушене в казината?

Собствениците на казина в Макао скоро ще бъдат принудени да „изчистят” игралните зали от тютюневия дим, което според анализатори допълнително ще забави процеса на възстановяване в областта на хазарта, която към момента се намира в сериозен спад.Във вторник, на официалния правителствен сайт е публикувано обявление, което потвърждаа анагажимента, поет от управляващите, с който се цели да се сложи край на тютюнопушенето в казината в Макао.
Планът е отражение на усилията на Пекин за намаляване на тютюнопушенето на обществени места в страната, с което косвено се цели да бъдат намалени разходите за здравеопазване.
За да се гарантира спазването на новия режим,се планира увеличаване на глобите, свързани с тютюнопушенето, които ще нарастнат драстично. Дори и използването на електронни цигари ще бъде забранено в казина, а продажбата им ще бъде категорично забранена.Правителството на Макао въведе частична забрана на тютюнопушенето през октомври миналата година, с която пушенето се огранични само във ВИП игрални зали. Но и тези възможности ще бъдат ликвидирани с приемането на новия план, въпреки протестите на казино операторите, които инвестираха време, усилия и средства за да се съобразят с изискванията на правителството.
От MGM Китай заявяват пред Macau Daily Times, че са инвестирали „милиони“ за да се съобразят с въведените по-рано ограничения. Счита се, че  собствениците на шест казина в Макао са инвестирали общо над 125 милиона долара за да реконструират помещенията съгласно законовите изисквания. Майкъл Нейлър от Sands Китай казва, че компанията е конструирала своите салони за непушачи „с нагласата, че те ще да бъдат актовно ползвани за много дълго време.“Правителството не предложи график за изпълнение на новия си план, въпреки че според анализаторът на Deutsche Bank – Karen Tang, законът най-вероятно ще бъде приет през последната четвърт на годината, и ще влезне в сила от 2016 година.
Вследствие на забраната за пушене, Tang прогнозира, че ще настъпи рязък  спад на приходите, които вероятно ще намалеят с 10-15% след влизане в сила на новия закон.