Запомнящи се скандали при спортните залагания

Въпреки всички установени мерки за сигурност, както и усилията на спортните институции да се осигури нормално провеждане на спортните мероприятия, винаги има риск от манипулиране на резултата.

Скандали при спортните залагания са били и все още продължават да тормозят  спортсменство в света на спорта.

След като следователите започнат разследване на заподозрян, обикновено той плаща за своите злодеяния със затвора или солидна глоба, а понякога и  двете.

Ето някой от най-популярните скандали в света на спортните залагания:
1.NBA реферът Тим Донахи бе осъден на 15 месеца затвор за провеждане на разговори, които са се отнасяли до уреждане на точки в игри. ФБР разкрива, че Донахи е заложил десетки хиляди долари за игри през сезона 2005-06 и 2006-07, а впоследствие той сам се признава за виновен по федералните обвинения.
2.При провеждането на Формула 1 Singapore Grand Prix през септември 2008 г., на пилота Нелсън Пикет младши е „наредено” умишлено да предизвика катастрофа с  колата си, като по този начин да даде победата на своя съотборник Фернандо Алонсо.Подобно деяние не може да се определи като обикновена измама. Само по себе си, може да се определи като смъртоносен акт и може да се определи дори като опит за убийство.
3.Скандала в колеж в Бостън. Дан Хенинг, треньорът на Бостън Колидж отбор по футбол през 1996 година дочува слухове, че някои от неговите играчи са направили залози срещу тима си, който трябва загуби от Сиракуза, но решил да изчака края на мача
Резултатът?Сиракуза „смачква” Бостън с 45-17.
Той веднага се свърза с контролиращите органи и 13 играчи са изключени, а на шестима е наложена забрана за неопределено време. Що се отнася до Хенинг, той подава оставка след този катастрофален сезон, оставяйки без най-добрите си играчи.
4.Един от най-големите скандали в историята на колежанския баскетбол се случва между 1947 до 1951 г. В този период от време, тридесет и пет активни и бивши играчи  са обвинени във фиксиране на игри, като са били „засегнати” най-малко 86 от проведените в периода срещи.
Всички свързани с фиксирането на резултатите играчи, впоследствие са разкрити и арестувани.