Според проучвания в Тайланд, населението е против легализирането на казината

В Тайланд бяха проведени анкети през изминалата  седмица, от които е видно, че по-голяма част от тайландците не одобряват легализирането на казината.

Премиерът Prayut Chan-о-cha съобщава пред медиите, че целта на запитването е да се разбере какво е отношението на населението към легализирането на хазарта и  възможността правителството да удържа данък върху печалбата от дейността на казината.Проучването, проведено от  университета в Бангок, е направено на  17 и 18 юни. От резултатите е видно, че от 1093 души на възраст над 18 години в цялата страна, 58,5% заявяват, че не са съгласни с идеята,  35.1 % я одобряват, а 6.4% са се въздържали от коментар.
От анкета на Suan Dusit, проведена между  16-ти и 20- ти юни се вижда, че 45,1% от 1363 анкетирани заявяват, че са против предложението, а 38,6% са в подкрепа на легализирането на хазарта, считайки, че така ще се генерират средства и ще се създадат нови работни места.Съгласно друга анкета,  55% от  1501-те участници не са съгласни с предложението поради неблагоприятните последици от хазарта, докато 37% от тях подкрепят предложението с аргумента, че нелегалните хазартни игри и без това съществуват и би било по-добре да влезнат в регулирания сектор.
Пристрастяването към хазарта, дълговете и корупцията, са сред негативите, които се сочат от участниците в запитванията.
Предложението да се легализират казината идва от дузина членове на Националния съвет за реформи (NRC), които подкрепа идеята за легализиране на казината в страната, считайки, че това ще доведе до засилване на икономиката и до осигуряване на работни места.
Въпреки това, председателят на  NCR е заявил, че Съветът няма планове да разгледа предложение за легализиране на хазарта в страната , както и че планът не е бил представян за разглеждне пред пълния състав на Съвета.В същото време незаконни хазартни дейности процъфтяват в Тайланд. При акция в събота, полицейски  екип нахлува в жилищна сграда в Банкок и арестува  26 играчи – 18 тайландци и 8 чужденци.
Засега бъдещето на хазарта остава в ръцете на държавата, която има задължението да вземе най-адекватното решение.