Силно присъствие на DraftKings на Световните серии по покер

Малко от посетителите на тазгодишното издание на Световните серии по покер в Лас Вегас са пропуснали да забележат силното присъствие на един от най-изявените спонсори – доставчикът на daily fantasy sports (DFS) DraftKings.
Това определено е от значение за бизнеса, предвид сериозното пресичане на  интереси между покера и спортните залагания, въпреки че от DFS първи биха отрекли предлаганият от тях продукт да представлява хазарт по смисъла на законодателството на САЩ .
Един от най-забележителните моменти от възхода на DFS е участието им в националните спортни залагния в САЩ, които по традиция заемат позиция категорично против хазарта, когато става въпрос за онлайн спортни залагания.
Федералното законодателство с цел да забрани онлайн хазарта като цяло, със закон от 2006 г. допуска официално дейността на DFS , доколкото наградите се определят предварително и резултатът не се основава на полувреме, отборно или индивидуално представяне.
Но този закон е приет преди почти девет години, когато DFS оперира на пазара малко над един сезон, далеч от резултатите, които постига в момента, тъй като с милиардите долари бюджет, сериозно насърчава развитието на законодателството в  САЩ.

Според вече пенсионирия конгресмен Джим Лийч, участието на DFS в националните спортни лиги предполага, че компетентните държавани органи са „прегърнали” аргумента, че DFS не е хазарт, въпреки че има много хора, които твърдят друго.
Броят на американците, които участват в DFS се оценява на 41,5 милиона, като значително е нарастнал през последната година. За сравнение – през 2006 г. броят на играчите е бил 18 милиона.
Лидерът на пазара – DraftKings се похвали, че ще връчи от свое име един милиард долара награден фонд тази година, тъй като продължава да расте, а освен това компанията е подписала тригодишен договор с гигантската спортна медийна мрежа ESPN. Това се случва, въпреки че компанията загуби 250 млн. по споразумението за партньорство с Disney, след нейното оттегляне.
Ако индустрията като цяло научи нещо ново от онлайн хазарта през последните 20 години то е, че успехът на една нова концепция неизбежно привлича вниманието на политиците и на конкуренцията, вследствие на което задържането на пазара се оказва сложно съчетание от лобиране и  законодателство, което може да бъде забелязано в САЩ днес.